فهرست مطالب

مجله پایش
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 59، بهمن و اسفند 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/16
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید کمال صادقی، رباب محمدی خانقاهی * صفحات 7-14

    سلامت به عنوان یکی از ارکان سرمایه انسانی نقش زیادی در رشد و توسعه کشورها دارد. از این رو سرمایه گذاری در جهت بهبود وضعیت سلامت دارای اهمیت زیادی است. در این مطالعه سعی شد، با استفاده از اطلاعات تابلویی 68 کشور با سطح درآمد متوسط طی دوره زمانی 2010-1995 تاثیر مخارج سلامت روی وضعیت سلامت مورد بررسی قرار گیرد. برای این منظور از رهیافت اقتصاد سنجی داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج نشان داد در نمونه مورد بررسی افزایش مخارج سلامت با افزایش امید به زندگی، کاهش نرخ مرگ و میر و کاهش نرخ مرگ و میر کودکان همراه است. نتایج همچنین نشان داد اگرچه مخارج سلامت عمومی و مخارج سلامت خصوصی هر دو نتایج سلامت را بهبود می بخشند، میزان اثر گذاری هر یک از این دو متغیر روی شاخص های مختلف وضعیت سلامت یکسان نیست. مخارج سلامت خصوصی نسبت به مخارج سلامت عمومی تاثیر بیشتری روی امید به زندگی در بدو تولد داشته است. در حالی که مخارج سلامت عمومی به نسبت بیشتر از مخارج سلامت خصوصی نرخ مرگ و میر و نرخ مرگ و میر نوزادان را در نمونه مورد بررسی کاهش می دهد. بر اساس نتایج بدست آمده، مخارج سلامت یکی از عوامل مهم تعیین کننده وضعیت سلامت در بین کشورها بوده و تخصیص منابع بیشتری به بخش سلامت می تواند به طور قابل توجهی وضعیت سلامت را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: وضعیت سلامت، مخارج سلامت، داده های تابلویی، کشورهایی با سطح درآمد متوسط
  • افسون آیین پرست، فرانک فرزدی، فرزانه مفتون، تلما ظهیریان مقدم صفحات 15-23
    افزایش سریع و روزافزون هزینه های بخش بهداشت و درمان به ویژه هزینه های بیمارستانی در سراسر جهان موجب گردیده است تا متخصصان اقتصاد سلامت و حتی پزشکان در تمام کشورها در پی یافتن شیوه جدیدی به منظور کنترل هزینه ها باشند. روش بهایابی بر مبنای فعالیت (ABC) یکی از روش های نوین بهایابی است که امروزه مورد توجه متخصصان و مدیران قرار گرفته است. این رویکرد با ارائه اطلاعات موثر در جهت فرآیندهای انجام کار به مدیران در تصمیم گیری و کنترل هزینه ها کمک می کند. این مطالعه با هدف بررسی امکان استفاده از سیستم بهایابی بر مبنای فعالیت در محدوده مشخصی از خدمات تصویر برداری (رادیولوژی و سونو گرافی) انجام گرفته است. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش شامل کلیه بیمارستانهای طرف قرارداد سازمان بیمه سلامت ایران در شهر تهران است. سه نوع بیمارستان از بین جامعه مورد مطالعه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شد و مورد بررسی قرار گرفت. به منظور جمع آوری داده ها از روش های مشاهده سیستم و بررسی مستندات و اخذنظر از صاحبان فرآیند استفاده شده است. دستاوردهای مطالعه نشان داد که مراکز ارائه دهنده خدمت از نظر ثبت داده های مالی در سه گروه قابل طبقه بندی هستند. که فقط در یکی از این گروه ها امکان محاسبه کلیه هزینه ها به تفکیک سطوح هزینه ای مورد نیاز روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت وجود دارد. به نظر می رسد بررسی وضعیت ثبت داده های مالی بیمارستان یکی از عوامل اساسی است که بر امکانپذیری استفاده از تکنیک هزینه یابی بر مبنای فعالیت در محاسبه قیمت تمام شده خدمات تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت، خدمات رادیولوژی و سونوگرافی، سازمان بیمه سلامت ایران
  • آزیتا گشتاسبی، میترا زندی، ژیلا صدیقی، کتایون جهانگیری صفحات 25-40
    اندومتریوز یکی از شایعترین بیماری های زنان در سنین باروری است که آثار منفی بسیاری بر سلامت روان، سلامت جسم و کارآیی شغلی و اجتماعی بیماران دارد. تاثیر بیماری آندومتریوز بر سلامت جنسی زنان کمتر مورد توجه بوده و مطالعات بیشتر بر تاثیر درمان های مختلف بر دو شکایت شایع این بیماران یعنی نشانگان درد و ناباروری و به طور خاص، بر یکی از جنبه های اختلال عملکرد جنسی یعنی دیسپارونیا متمرکز بوده است. هدف این مطالعه ارزیابی جامع مطالعات موجود در زمینه بررسی تاثیر بیماری و درمان های آن بر سلامت جنسی مبتلایان و ارائه ی نمایی کلی از موضوع است تا توجه محققان و ارائه دهندگان خدمات بهداشتی را بر جنبه های مشکل آفرین و کمتر دیده شده بیماری آندومتریوز یعنی سلامت جنسی این بیماران جلب نماید. در یک مرور نظام مند با استفاده از اصول پریزما مقالات کامل منتشر شده در سالهای 1975-2013 در زمینه آندومتریوز و درمانهای آن استخراج شده و پس از ارزیابی معیارهای ورود و خرو ج و در مرحله بعد بررسی از نظر معیارهای شایستگی 37 مقاله (32 مقاله کمی و 5 مقاله کیفی) انتخاب و مرور شدند. نتایج نشان داد که در اکثر موارد دیسپارونی به عنوان یکی از نشانگان درد و نه به عنوان یک شکایت جنسی گزارش شده است و سلامت جنسی بیماران تنها در سالهای اخیر مورد توجه محققان و ارائه دهندگان خدمت قرار گرفته است. درد، تواتر رابطه جنسی، عملکرد جنسی، ارگاسم، رضایت جنسی و رضایت شریک جنسی بیشترین موارد اشاره شده در مقالات بودند. زندگی جنسی و اهمیت آن در حفظ رابطه زناشویی و کیفیت زندگی بیماران در کنار متغیرهای زیست شناختی و بالینی باید مورد توجه محققان و پزشکان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آندومتریوز، سلامت جنسی، مرور نظام مند، دیسپارونی، ارگاسم، رضایت جنسی
  • سهیلا نظرپور، معصومه سیمبر *، فهیمه رمضانی تهرانی صفحات 41-58

    عملکرد جنسی جزء مهمی از زندگی زنان است و تغییر در آن به خصوص در یائسگی، می تواند بر سلامت ایشان تاثیرگذار باشد. عملکرد جنسی زنان یائسه می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گیرد. هدف از این مطالعه مروری، بررسی عوامل موثر بر عملکرد جنسی زنان یائسه و شناسایی چالش های موجود بود. در مطالعه حاضر از مقالات ایندکس شده در پایگاه های اطلاعاتی اطلاعاتیPubmed، Science Direct، Iranmedex، Google Scular، EMBASE، Scopus و SID استفاده شده است. در این بررسی کلیه عوامل موثر بر عملکرد جنسی زنان یائسه در سه حیطه جسمی، روانی عاطفی و اجتماعی مورد مطالعه قرار گرفته اند. مجموعه مقالات بررسی شده شامل 46 مقاله در رابطه با یائسگی و عملکرد جنسی بوده که دربرگیرنده تحقیقات مربوط به 10 سال اخیر (از سال 2003 تاکنون) بوده است. نتایج مطالعه نشان می داد که در حیطه جسمی، سن، کمبود استروژن ها، نوع یائسگی (طبیعی و جراحی)، مشکلات طبی مزمن، هیسترکتومی، مشکلات جنسی شریک جنسی، شدت نشانه های یائسگی (به جز گرگرفتگی)، سابقه زایمان سخت و وضعیت بهداشتی از عوامل موثر بر عملکرد جنسی شناخته شده اند. برخی نتایج متناقض در خصوص تاثیر میزان آندروژنها، درمان هورمونی، ورزش و فعالیت بدنی، شاخص توده بدنی و تاریخچه مامایی بر عملکرد جنسی زنان یائسه حاصل شد. در حیطه روان عاطفی، تمامی مطالعات تاثیر افسردگی و اضطراب را بر میزان عملکرد جنسی تایید نموده اند. در حیطه اجتماعی، عواملی شامل مصرف سیگار، کیفیت روابط با همسر، وفاداری شریک جنسی، آگاهی جنسی، دسترسی به مراقبت-های بهداشتی، سابقه طلاق یا مرگ همسر قبلی، زندگی جدا از همسر، و درک منفی از وضعیت سلامت زنان از عوامل موثر شناخته بودند. در مورد تاثیر تحصیلات، شغل، وضعیت اجتماعی و اقتصادی، مصرف الکل، مدت زمان زناشویی و تعداد مقاربت نتایج متناقضی حاصل شده. عوامل متعددی بر عملکرد جنسی زنان یائسه موثرند که در برخی موارد بررسی بیشتری مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، یائسگی، عوامل موثر
  • راضیه لطفی، فهیمه رمضانی تهرانی، فرحناز ترکستانی، مرضیه رستمی، مهراندخت عابدینی، سیما ساجدی نژاد صفحات 59-71
    آمار سزارین انتخابی در اغلب کشورهای دنیا از جمله در ایران به طور چشمگیری در حال افزایش است و افزایش بی رویه ی آن به معضلی برای مسئولان سلامت بخش های بهداشت و درمان تبدیل شده است. از آنجایی که هنور نه تنها مطالعات منتشر شده ای که بهبود پیامدها را برای مادر و یا نوزاد را به روش سزارین انتخابی گزارش نماید وجود ندارد، بلکه نشان داده شده است که نسبت به زایمان به شیوه واژینال با پیامدهای ناگوار بیشتری همراه است. از سوی دیگر با تغییر سیاست های جمعیتی از تحدید موالید به سوی تشویق موالید، سزارین های تکراری که عمده دلیل سزارین های انتخابی محسوب می شوند با خطرات و پیامدهای بیشتری همراه خواهند بود. از این رو با توجه به هزینه هایی که به صورت های مختلف به نظام سلامت تحمیل می گردد، امری خیراخلاقی تلقی می شود. با وجود برنامه های ترویجی متعددی که اداره سلامت مادران وزارت بهداشت در سال های گذشته تاکنون به منظور کاهش سزارین طراحی و اجرا نموده است، هنوز راهکار مناسبی که بتوان از آن برای کاهش میزان سزارین انتخابی بهره گرفت مورد بحث است. از این رو هدف مطالعه حاضر بررسی چالش ها و راهکارهای مرتبط با حوزه مدیریت نظام سلامت از دیدگاه صاحب نظران برای کاهش میزان سزارین بوده است که به شیوه کیفی طراحی گردید. یازده مصاحبه عمیق فردی مبتنی بر هدف بر اساس راهنمای مصاحبه با ماما، متخصص زنان و متخصص جامعه شناسی در حوزه های مختلف شغلی انجام شد. جهت افزایش صحت و استحکام داده ها قابلیت پذیرش، قابلیت اعتماد، قابلیت تایید و قابلیت انتقال داده ها مورد بررسی قرار گرفت. تحلیل داده های کیفی منجر به تولید چهار مفهوم «استانداردسازی»، «آموزش»، «اصلاح و وضع قوانین و مقررات» و «نظارت بر عملکرد» گردید. هرگونه کاهش در میزان آمار سزارین ضمن این که به هماهنگی های بین بخشی نیاز مند است، وابسته به مداخله جدی مجموعه مدیریتی نظام سلامت است.
    کلیدواژگان: سزارین انتخابی، نظام سلامت، مطالعه کیفی
  • رقیه نوری زاده، عیسی محمدی*، معصومه سیمبر صفحات 73-84

    بارداری برای زنان، یک مرحله گذر برای پذیرش نقش، تعهد و مسئولیت جدید است که لازمه تطابق با آن آمادگی از نظر روحی و ذهنی است، لذا ماهیت غیرمنتظره بارداری ناخواسته، فرایند تطابق با آن را به چالش می کشد. هدف اصلی این مطالعه، تبیین فرایند تطابق زنان با بارداری ناخواسته است. مطالعه از نوع کیفی با رویکرد تحلیل محتوا بود. جمع آوری داده ها از طریق 23 مصاحبه نیمه ساختار یافته و عمیق با 15 زن ادامه دهنده بارداری ناخواسته در تبریز انجام گرفت. نمونه گیری به صورت هدفمند از خرداد 1392 آغاز و تا مرحله اشباع شهریور انجام شد. تحلیل همزمان با جمع آوری داده ها، با استفاده از نرم افزار MAXQDA2007 انجام گرفت. تحلیل داده ها منجر به استخراج چهار درون مایه «واکنش های منفی و اجتنابی»، «محدودیت های اجتماعی سقط»، «ارزش ها و باورهای مذهبی» و «تعارضات بعد از تداوم» شد. بدین معنی که زنان بدنبال مواجهه با بارداری ناخواسته، به علت ماهیت برنامه ریزی نشده آن، دچار خودباختگی شده و واکنش های منفی و اجتنابی از خود بروز می دهند. در این میان، محدودیت های اجتماعی سقط، به عنوان مانع و بازدارنده سقط عمل می کنند. اگرچه بستر فرهنگی اجتماعی کشور به تطابق با بارداری کمک می کند اما پیامد مهمی چون تعارضات بعد از تداوم را بدنبال دارد. بارداری ناخواسته برای زنان با واکنش های منفی و اجتنابی شروع و به تعارضات بعد از تداوم می انجامد که این امر ضرورت مداخلات برای پیشگیری اولیه جهت جلوگیری از وقوع بارداری ناخواسته و نیز حمایت های روحی روانی جهت تطابق مثبت با بارداری (پیشگیری ثانویه) را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بارداری ناخواسته، تطابق، تجارب
  • حسین بنی فاطمه، جعفر شهامفر، محمد باقر علیزاده اقدم، بهمن عبدی صفحات 85-92
    از منظر جامعه شناختی بیماری و سلامت پدیده هایی اجتماعی و طبقاتی هستند که خاصیت نابرابر و چند لایه جوامع بشری را با خود به همراه دارند. از این رو هر چه قدر نابرابری های اجتماعی در جامعه ای حادتر باشد به همان نسبت، توزیع سلامت نیز نابرابر خواهد بود. لذابا عنایت به اهمیت شاخص های اجتماعی اقتصادی و فرهنگی در بحث سلامت و تفاوت هایی که در نتیجه این شاخص ها در سطح سلامت و در نتیجه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت افراد می تواند اتفاق بیافتد، این تحقیق به دنبال ارزیابی نحوه توزیع سلامت در بین شهروندان تبریزی بوده و از این رهگذر در پی بررسی تفاوت گروه های مختلف اجتماعی اقتصادی در رابطه با سبک زندگی آگاهی های بهداشتی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت بود تا با استفاده از الگوهای نظری مبتنی بر علت شناسی اجتماعی به تبیین این تفاوت ها بپردازد. بدین منظور مطالعه حاضر به صورت مقطعی و بر روی 650 نفر از والدین 65 - 15ساله خانوارهای تبریزی که به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شده بودند، صورت گرفت. نتایج مطالعه نشان داد که از نظر کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی و نیز سبک زندگی سلامت محور تفاوت معنی دار بین زنان و مردان وجود دارد و مردان از وضعیت سلامتی بهتری در مقایسه با زنان برخوردارند. همچنین با افزایش سطح تحصیلات افراد، نمرات سبک زندگی سلامت محور، آگاهی های بهداشتی و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت آنها بهبود یافته است.آزمون رگرسیون خطی گام به گام نیزنقش سبک زندگی، آگاهی های بهداشتی، تحصیلات و جنسیت در نابرابری های سطوح سلامت بین شهروندان را تایید نمود. مطالعه به این نتیجه رسید که سلامت و بیماری مقوله هایی صرفا فیزیولوژیک نبوده و عوامل اجتماعی نیز نقشی تعیین کننده در سطح سلامت شهروندان، همچنین رفتارهایی دارند که می توانند سلامتی افراد را به مخاطره بیاندازند.
    کلیدواژگان: آگاهی های بهداشتی، سبک زندگی سلامت محور، کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی، عوامل اجتماعی
  • علی خورشیدی، ناهید هواسی، ایوب پورصفر، کورش سایه میری صفحات 93-100
    مصدومیت ها از جمله مهم ترین مشکلات سلامت عمومی در جهان و ایران بشمار می آیند. این مطالعه بر اساس داده های نظام ثبت مرگ و با استفاده از شاخص DALY به منظور تعیین بار ناشی انواع مصدومیت ها در استان ایلام در سال 1390 انجام شده است. کل سال های از دست رفته عمر به علت مرگ ناشی از مصدومیت ها (آسیب ها) 12002/7 سال (معادل 21/5 در هزار نفر جمعیت) بود. مردان در مقایسه با زنان نسبت بیشتری از بار مصدومیت ها را به خود اختصاص داده بودند (69/7 درصد در برابر 30/3 درصد). بطورکلی، بالاترین نسبت (68/4 درصد) از بار محاسبه شده مربوط به گروه سنی 15 تا 35 سال بود. مهم ترین علل از دست رفتن عمر در مردان و زنان به ترتیب حوادث ترافیکی و خودکشی بود. نتایج این مطالعه نشان داد که آسیب ها بار قابل توجهی را بر جمعیت استان ایلام تحمیل نموده و از عوامل اصلی از دست رفتن عمر هستند. تدوین و طراحی برنامه های مداخله ای مناسب با شرایط استان برای کاهش و یا کنترل تاثیر آسیب ها از اقدامات لازم و دارای اولویت است.
    کلیدواژگان: بار بیماری، آسیب، ایلام، دالی
  • موسی سجادی، مریم رسولی، عباس عباس زاده، حمید علوی مجد، کاظم زنده دل صفحات 101-110
    عدم قطعیت یک مولفه عمده در تجربه بیماری است که می تواند به طور گسترده ای بر تطابق روانی و برآیندهای بیماری اثر بگذارد. عدم قطعیت در بیماری به صورت ناتوانی در تعیین معنای رویدادهای مربوط به بیماری و یا عدم توانایی پیش بینی پیامدهای بیماری تعریف می شود. هدف از انجام این مطالعه ترجمه و اعتباریابی «مقیاس عدم قطعیت در بیماری میشل» (MUIS-A) و بررسی ویژگی های روان سنجی آن در بیماران مبتلا به سرطان بود. در این مطالعه، اعتبارسنجی مقیاس مذکور براساس الگوی وایلد و همکاران، در مورد 420 بیمار مبتلا به سرطان مراجعه کننده به دو بیمارستان تهران انجام شد. مقیاس مذکور به فارسی ترجمه و به انگلیسی ترجمه برگردان شده و نظرات ویرایشی طراحان مقیاس اعمال شد. سپس ارزیابی روایی محتوی و صوری، روایی ساختار (با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی) و ثبات درونی و پایایی آزمون- بازآزمون برای نسخه فارسی انجام شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 16 و لیزرل 8/5 تحلیل شد. میانگین امتیاز MUIS-A شرکت کنندگان (8/16) 90/1 بود. تحلیل عاملی تاییدی به طور کلی روایی ساختار و 4 زیر مقیاس MUIS-A را تایید کرد. پایایی ثبات ابزار در دوبار اجرای آن به فاصله3 هفته، 0/91=r بود. آلفای کرونباخ برای کل مقیاس MUIS-A 0/89=α و برای چهار فاکتور آن از 0/58-0/89=α به دست آمد. نسخه فارسی MUIS-A شاخص های روان سنجی خوبی داشته و می تواند در بررسی عدم قطعیت در بیماران ایرانی مبتلا به سرطان استفاده شود.
    کلیدواژگان: عدم قطعیت در بیماری، MUIS، A، اعتباریابی، سرطان، تحلیل عاملی تاییدی
  • عباس صارمی، نادر شوندی، خالد محمدپور صفحات 111-119
    مصرف اسیدهای چرب امگا 3 می تواند پاسخ التهابی را در بیماران دیابتی تغییر داده و که ممکن است مزایای تمرین ورزشی را زیاد نماید. هدف این مطالعه تعیین اثرات 8 هفته تمرین هوازی به همراه مکمل سازی با امگا 3 بر شاخص های التهابی و نشانگان متابولیک بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود. در این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، سی بیمار دیابتی (7/4±48/58 سال) به طور تصادفی به گروه های مصرف مکمل امگا 3 (2000 میلی گرم/روز)، تمرین هوازی به همراه مصرف امگا 3 و کنترل اختصاص داده شدند. برنامه تمرین هوازی 60-50 دقیقه در روز، سه روز در هفته و برای 2 ماه بود. سطوح سرمی پروتئین واکنشی C، اینترلوکین 1، فاکتور نکروز دهنده توموری آلفا، ترکیب بدنی و شاخص های متابولیکی قبل و بعد از دوره تمرینی ارزیابی شد. تحلیل داده ها نشان داد که مکمل سازی با امگا 3 همراه با تمرین هوازی منجر به بهبود بیشتر در شاخص های آدیپوسیتی (0/03 =P)، کلسترول تام (0/03 =P) و تری گلیسرید (0/03 =P). می شود. مقایسه میانگین های سه گروه نشان داد که تفاوت معنی دار در اثرگذاری بر پروتئین واکنشی، اینترلوکین 1و فاکتور نکروز دهنده توموری آلفا (0/15=P) در نمونه آماری مورد بررسی وجود نداشت. این نتایج پیشنهاد نمود که تمرین هوازی و مکمل سازی با امگا 3 می تواند اثرات مفیدی بر شاخص های متابولیکی در یک دوره دو ماهه داشته باشد. بر اساس نتایج این مطالعه مصرف روزانه امگا 3 و تمرین هوازی برای افراد مبتلا به دیابت نوع دو پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، التهاب، امگا 3، دیابت نوع دو
  • فیروزه زارع فرشبندی، اورفا هوسپیان، غلامرضا عسگری صفحات 121-130
    رسانه های عمومی به دلیل گستره تاثیرگذاری خود، از جمله کانال های ارتباطی مهم جهت تغییر رفتار یا باورهای سلامت هستند. یکی از حوزه هایی که در سال های اخیر به طور قابل توجهی محتوای رسانه ها را به خود اختصاص داده است، اطلاعات تغذیه ای است سرطان از جمله بیماری های مرتبط با تغذیه است. هدف از این پژوهش، تحلیل محتوای اطلاعات تغذیه ای مرتبط با سرطان در مجلات عامه پسند ایران در سال 1391 بود. پژوهش حاضر پیمایشی کاربردی و روش آن تحلیل محتوا بود. ابزار گردآوری اطلاعات سیاهه وارسی محقق ساخته است. جامعه آماری شامل کلیه پیام های مندرج در173 نسخه مجله از 8 مجله عامه پسندی بود که بر اساس ویژگی های مجلات عامه پسند و جستجو در بانک اطلاعات نشریات کشور و اعمال معیار های ورود و خروج انتخاب شدند. حجم نمونه بر اساس روش نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند 295 پیام استخراج شده از 96 نسخه مجله به دست آمد. یافته ها نشان داد گرایش موضوعی پیشگیری دارای بیشترین (86/8 درصد) و درمان دارای کمترین (7/4 درصد) فراوانی بود. انار به عنوان ماده غذایی پیشگیری کننده، سس مایونز و سوسیس و کالباس به عنوان ماده غذایی سرطان زا و پوست نارنگی به عنوان ماده غذایی درمان گر این بیماری، بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده بودند. از نظر نوع سرطان، بیش از نیمی از پیام ها (2/51 درصد) به سرطان به طور عام اشاره کرده بودند. پس از آن بیشترین پیام ها به ترتیب مربوط به سرطان سینه (13/2 درصد) و سرطان پروستات (10/51 درصد) و کمترین پیام ها مربوط به سرطان پانکراس و سرطان وابسته به هورمون (0/3درصد) بودند. لیکن به رغم ماهیت آگاهی رسانی پیام ها، نگرانی هایی در رابطه با صحت و سندیت علمی این مطالب وجود دارد.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: تحلیل محتوا، تغذیه، سرطان، مجلات عامه پسند
|
  • Seyed Kamal Sadeghi, Robab Mohammadi Khaneghahi Pages 7-14

    Objective (s): This paper investigates the impact of health expenditure on health status for 68 middle income countries over the period 1980-2011.

    Methods

    Random effects panel data regression model was fitted to determine the effects of health care expenditure on health outcomes.

    Results

    The results showed that health care expenditure significantly influences health status through improving life expectancy at birth، reducing death and infant mortality rates. Both public and private health care spending showed strong positive association with health status. Although public health care spending had relatively higher impact on reducing death and infant mortality rates، private health care spending had relatively higher impact on life expectancy at birth.

    Conclusion

    The findings suggest that health care expenditure is one of the most important determinants of health status across countries. Therefore increasing resource allocations to health sector can significantly improve health outcomes.

    Keywords: Health expenditure, Health status, Panel data, Middle income countries
  • Afsoon Aeenparast, Faranak Farzadi, Farzaneh Maftoon, Telma Zahirian Moghadam Pages 15-23
    Objective (s): Due to rapid growth in health care expenditures in recent decades، finding new methods to control costs seems necessary. As such activity based costing (ABC) is one of the new costing methods that increasingly used by managers. This method will help managers to better control costs. This study aimed to investigate the possibility of using activity-based costing system in a specified range of imaging services (radiology and sonography) in centers under the contract of Iran Health Insurance Organization.
    Methods
    This was a multi-phase study so different methods were used. First a review of the literature on the topic was carried out. Then related centers (public and private) were selected randomly. The study population was hospitals and radiology centers under the contract of Iran health insurance organization in Tehran، Iran.. Data was collected by system observation، review of documents and interview by system experts.
    Results
    The centers were classified into 3 groups according to the financial documentation: For group A all 4 categories of financial data were accessible for implementation of ABC in systems. For group B the costs of unit and batch level were available and for group C only the costs of unit level can be estimated.
    Conclusion
    The findings suggest that financial data documentation in different centers is the most important factor that affect the feasibility of using the activity-based costing techniques. To control costs in health care it seems that there is need to improve financial documentation both in public and private hospitals.
    Keywords: Activity Based Costing, radiology, sono, graphy services, Iran Health Insurance Organization
  • Azita Goshtasebi, Mitra Zandi, Jila Sadighi, Katayoun Jahangiri Pages 25-40
    Objective (s): of patients has received less attention and most studies focused primarily on infertility، pain، and dyspareunia as main complaints of patients. The aim of this paper was to review the existing body of information on the impact of endometriosis and its medical and surgical treatments on sexual health of patients، providing new insight into the issue، and call attention to this overlooked aspects of women’s life.
    Methods
    Using the PRISMA guideline، papers published between 1975 and 2013 on the topic of endometriosis، and its treatments retrieved and with a critical narrative synthesis the effect of disease or its treatments on sexual health of patients were reviewed.
    Results
    In total، 37 papers were found relevant. Of these 32 papers used quantitative methods and 5were qualitative studies. The results showed that dyspareunia was the most common symptom as part of a pain syndrome and not a sexual problem. Sexual well being of patients has been included in the treatment outcomes only in recent years. Pain، frequency of sexual intercourse، sexual function، and satisfaction، and orgasm were the most accounted outcomes.
    Conclusion
    Endometriosis strongly affects sexual and marital relationships and quality of life in women. Therefore، these aspects of patients’ life as well as biological and clinical indicators should be integrated into the health care and the future research.
    Keywords: endometriosis, sexual health, systematic review, dyspareunia, orgasm, sexual satisfaction
  • Soheila Nazarpour, Masome Simbar, Fahimeh Ramezani Tehrani Pages 41-58

    Objective (s): Sexual functioning is an important component of women''s lives. Several factors can affect sexual function in menopausal women. The objective of this study was to review factors affecting sexual function in menopausal women and to identify challenges they face.

    Methods

    This was a systematic review of the literature (from 2003 to 2013) indexed in Pubmed، Science Direct، Iranmedex، Google Scular، EMBASE، Scopus and the SID databases.

    Results

    In all 46 articles related to menopause and sexual function were studied. The results indicated that age، estrogen deficiency، kind of menopause (natural or surgical)، chronic medical problems، hysterectomy، sexual partner’s sex problems، the severity of menopause symptoms (except hot flashes)، dystocia history، and health status were among the physical factors affecting sexual function. There were conflicting results regarding the amount of androgens، hormonal therapy، exercise/physical activity، body mass index and obstetric history. In the mental-emotional area، all studies confirmed the impact of depression and anxiety. Social factors، including smoking، the quality of relationship with husband، sexual partner’s loyalty، sexual knowledge، access to health care، a history of divorce or the death of a husband، living apart from a spouse، and a negative understanding of women’s health were found to affect sexual function. However، there were conflicting results regarding the effects of education، occupation، socioeconomic status، alcohol drinking، marital duration، and frequency of sexual intercourse.

    Conclusion

    Several factors affect sexual function in menopausal women. Early recognition of these factors (physical، mental-emotional، and social) factors might help to improve women’s health.

    Keywords: Sexual Function, Menopause, Effective factors
  • Razieh Lotfi, Fahimeh Ramezani Tehrani, Farahnaz Torkestani, Marzieh Rostami Dovom, Mehrandokht Abedini, Sima Sajedinejad Pages 59-71
    bjective (s): Elective caesarean sections in most countries including Iran has increased dramatically and became a serious problem for the health system. This study aimed to assess challenges and strategies to decrease elective cesarean section as faced by health system management using a qualitative approach.
    Methods
    Eleven semi-structured interviews conducted with midwives، obstetricians and sociologist. They were asked to elaborate on issues that health system is facing with. Data were analyzed in a conventional fashion.
    Results
    Four concepts emerged from the qualitative data analysis including: ‘performance supervision’، ‘standardization’، ‘regulations’، and ‘education’.
    Conclusion
    Any decrease in caesarean sections requires integrative coordination and can be achieved only by substantial interventions by health system management.
    Keywords: Cesarean delivery, Health system, qualitative study
  • Roghaiyeh Nourizadeh, Easa Mohammadi, Masoumeh Simbar Pages 73-84

    Objective (s): Pregnancy is the transition to parenthood. Being mentally prepared is essential for successful psychosocial adaptation to pregnancy. So، an unplanned pregnancy challenges the self-sufficiency and control expected of women. The main focus of this study was to provide a better understanding of women’s coping with an unplanned pregnancy

    Methods

    The data were collected through 23 semi-structured in depth interviews from May to September 2013 in Tabriz and analyzed using descriptive-interpretive approach of content analysis. The participants were 15 women having a recent unplanned pregnancy، interviewed from the 20th week of gestation until 40 days after childbirth. All interviews were audio recorded and transcribed verbatim. Data analysis was conducted using MAXQDA 2007.

    Results

    Findings fell into four main themes: initial negative reactions، social rejection of abortion، values and religious beliefs and post-continue conflicts indicating negative reactions when facing with an unplanned pregnancy. Although socio-cultural context of Iran helped women to copy with an unplanned pregnancy، post-continue conflicts remained.

    Conclusion

    Unplanned pregnancy for women begins with initial negative reactions and leads to the post-continue conflicts. These findings highlight the importance of promoting primary prevention of unplanned pregnancy and also designing secondary prevention programs to help positive coping with such pregnancies.

    Keywords: unplanned pregnancy, adaptation, coping style, experience
  • Hosein Banifatemeh, Jafar Shahamfar, Mohammad Bagher Alizade Aghdam, Bahman Abdi Pages 85-92
    Objective (s): This study aimed to measure health status and explain the role of gender and education on health related quality of life، health awareness and life style in Tabriz، Iran.
    Methods
    A sample of 650 individuals aged between 15-65 years old were selected randomly from 9 municipality area of Tabriz. A questionnaire with three sections was used for data collection.
    Results
    The results showed that، compared to women، men scored higher on quality of life but women’s scored higher on healthy life style. Peoples with higher education had better health compared to those with lower education.
    Conclusion
    The findings confirm that gender and education has effect on people’s health status.
    Keywords: Health related quality of life, Health awareness, healthy life style
  • Ali Khorshidi, Nahid Havasi, Porsafar Ayuob, Sayemiri Korosh Pages 93-100
    Objective (s): Injury is a major public health problem in Iran. The aim of this study was to estimate the burden of injury in Ilam (a province I west)، Iran in 2011.
    Methods
    This was a second analysis of the death registration data. Using Disability Adjusted Life Years (DALYs) and life table of Ilam population، the burden of injury was calculated.
    Results
    In 2011، there were a total of 12002. 7 years life lost (YLL) due to premature mortality due to injuries in Ilam province، the average of 21. 5 per 1000 population. Globally، men had the larger share of burden than women (69. 7% compared to 30. 3%). Across all age groups، distribution of burden showed predominant of 15 to 35 age groups with 68. 4%. The highest proportion of burden in men and women was due to road traffic injuries and suicides، respectively.
    Conclusion
    The study revealed that the injuries imposed a significant burden especially on youth in Ilam population. Thus، designing and implementation of effective programs regarding prevention and control of injuries is required.
    Keywords: Burden, Injury, Ilam, DALY, YLL
  • Moosa Sajjadi, Maryam Rassouli, Abbas Abbaszadeh, Hamid Alavi Majd, Kazem Zendehde Pages 101-110
    Objective (s): To translate and validate the “Mishel’s Uncertainty in Illness Scale-Adult Form” (MUIS-A) in Iranian cancer patients.
    Methods
    The scale was translated into Persian and back translated into English and revised according to the comments of the scale designers. Then، content and face validity، construct validity، internal consistency reliability and stability of the Persian version were measured. Data were analyzed using SPSS version 16 and LISREL 8. 5.
    Results
    In all 420 cancer patients completed the questionnaire. The mean score for the MUIS-A was 90. 1 (16. 8). Confirmatory factor analysis showed satasfactory results for the whole instrument and its four subscales. The stabilty of the instrument with a three-week interval was 0. 91. Cronbach''s alpha was 0. 89 for the whole scale of 32 MUIS-A items and α ranged from 0. 58 to 0. 86 for its four factors.
    Conclusions
    The Persian version of the MUIS-A has good validity and reliability indices. It can be used to assess uncertainty in illness in Iranian patients with cancer.
    Keywords: Uncertainty in illness, MUIS, A, Validation, Cancer, Confirmatory factor analysis
  • Abbas Saremi, Nader Shavandi, Khaled Mohammadpour Pages 111-119
    Objective (s): Consumption of omega-3 fatty acids can alter the inflammatory response in diabetic patients، which may enhance the benefits of aerobic training. The purpose of this study was to determine the effects of 8 weeks aerobic training with omega-3 supplementation on inflammatory and metabolic syndrome parameters in type 2 diabetic patients.
    Methods
    In this semi-experimental study with pretest–posttest design، thirty diabetic patients (aged 48. 58±7. 4 y) were randomly assigned to omega-3 supplementation only (2000 mg/d)، omega-3 supplementation plus aerobic training or non-exercising control groups. Aerobic training program was performed 50-60 min/d، 3d/wk، for 2 months. Serum levels of CRP، TNF-α and IL-1، body composition and metabolic parameters were assessed before and after the training period.
    Results
    The data analysis showed that omega-3 supplementation in conjunction with aerobic training lead to greater improvements in adiposity indices (p=0. 03)، total cholesterol (p=0. 03)، and triglyceride (p=0. 03). Inter-group comparison (among the 3 groups) showed that there were no significant differences with regard to CRP (p=0. 27)، TNF-α (p=0. 15) and IL-1 (p=0. 12).
    Conclusion
    The results suggest that aerobic training and omega-3 supplementation can have beneficial effects on metabolic indices over a two-month period. Based on the results a daily consumption of omega-3 and aerobic training is suggested for patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Exercise_Inflammation_Omega_3_Type 2 Diabetes
  • Firoozeh Zare, Farashbandi, Ourfa Hovsepyan, Gholamreza Askari Pages 121-130
    Objective (s): Due to the wide influence of public media، they become important communication channels for changing health beliefs and behaviors. One of the areas that have gained increased attention in public media is nutritional information. The goal of this study was to analyze nutritional information related to cancer published in popular Iranian Magazines during year 2012-2013.
    Methods
    This was an applied study using a content analysis method. The data was collected using a checklist designed by the researcher. All massages printed in 173 issues of 8 most popular magazines were selected. Then a purposive sample of 295 massages from 96 magazine issues was analyzed.
    Results
    Findings showed that perversion trends had the highest (86. 8%) and treatments had the lowest (4. 7%) frequency. Pomegranate was the most commonly mentioned preventive food، while Mayonnaises was the most commonly mentioned carcinogen and Tangerine was the most commonly mentioned food for tratment. Among different types of cancer، more than half of the massages (51. 2%) mentioned cancer in general followed by breast cancer (13. 2%) and prostate cancer (10. 51%).
    Conclusion
    The findings of this study showed that the main goal of these massages were to increase the readers'' information، although some doubts regarding the scientific credibility of the claims made in these massages still remain.
    Keywords: Content Analysis, Nutrition, Cancer, Popular magazines, Iran